Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracje w Łodzi. Więcej lokali, klasyczne menu

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
W ubiegłym roku w Łodzi otwarto 40 nowych restauracji, w tym już blisko 70. Większość z nich to lokale z klasycznym menu.

Do Łodzi i regionu dotarła moda na jadanie na mieście. Powstaje coraz więcej barów i restauracji.

W 2010r. w Łodzi zarejestrowane były 1.134 firmy świadczące działalność gastronomiczną. Obecnie jest ich już 1.423. Branżowy portal Jemy w Łodzi w ubiegłym roku odnotował 40 otwarć restauracji, w tym już blisko 70. A rok jeszcze się nie skończył.

Rafał Lejman prowadził w Off Piotrkowskiej sklep odzieżowy i salon barberski. W sierpniu otworzył hiszpańską restaurację Nóż.

- To była decyzja biznesowa. Uważam, że łódzki rynek dorósł już do restauracji specjalizujących się w takiej kuchni - tłumaczy Rafał Lejman.

Wcześniej dokładnie poznał łódzki rynek gastronomiczny, bo przez trzy lata codziennie stołował się na mieście.

- W tym czasie wiele się zmieniło. Wybór jest dużo większy - mówi.

**Zobacz też:

12 nowych lokali na Piotrkowskiej w Łodzi [ZDJĘCIA]

**

Do Łodzi dotarła też moda na festiwale gastronomiczne. Rocznie odbywa się ich ok. 10. W tym miesiącu zaplanowano dwa: w piątek 20 lokali zaprezentuje wegańskie Zielone Smaki Łodzi, za tydzień 32 lokale wezmą udział w krajowym festiwalu Restaurant Week.

Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi podkreśla, że w Łodzi podobnie jak w całej Polsce restauracji otwiera się coraz więcej.

- Ludzie wychodzą i jedzą na mieście. To widać - przekonuje Izabella Borowska. - Pojawia się dużo restauracji z kuchnią regionalną, syryjską, arabską lub indyjską. Brakuje autorskich restauracji i tylko nieliczni nasi szefowie kuchni są znani w środowisku - dodaje.

Restauratorzy tłumaczą, że takie autorskie lokale miałyby problem z utrzymaniem się na rynku.

- Zbyt mało jest klientów, którzy wymagają czegoś więcej; dla których warto na przykład sprowadzać składniki z daleka - tłumaczy Paweł Zyner, szef łódzkiej Anatewki.

Dlatego w porównaniu z innymi województwami region łódzki gastronomicznie wypada słabo. W 2016 r. w woj. mazowieckim działały 1.204 restauracje, na Dolnym Śląsku 504. W woj. łódzkim było ich 240. O dziewięć mniej niż na Lubelszczyźnie.

- W Polsce liczy się Warszawa, potem długo nic, potem inne duże miasta, znowu długo nic i w trzeciej lidze jest Łódź - mówi Izabella Borowska.

ŻYCZENIA NA DZIEŃ NAUCZYCIELA: Dzień Nauczyciela życzenia, życzenia Dzień Nauczyciela
WIERSZYKI NA DZIEŃ NAUCZYCIELA 2017. DZIEŃ NAUCZYCIELA: WIERSZE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki