Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z rzeżuchą to mój ulubiony dodatek na Wielkanoc i nie tylko. Robię ją w kilka minut, a smak zachwyca wszystkich gości

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
W prostocie tkwi siła. Przekonało się o tym wiele z nas, kiedy przy natłoku obowiązków przygotowujemy jeszcze różne dania – szczególnie w okresie świątecznym. Sałatka z rzeżuchą jest prosta, szybka i bardzo wiosenna. I tak jak łatwo ją przygotujesz, tak samo szybko zniknie ze stołu. Ale to nic – na szczęście możesz zrobić kolejną porcję. W końcu to tylko kilka minut.

Spis treści

Przepis na sałatkę z rzeżuchą

Najlepsze sałatki to te z podwójnym „kilka” – składają się z kilku składników, a ich zrobienie zajmuje kilka minut. Sałatka z rzeżuchą to mój zwiastun wiosny. To najprostsza sałatka, która towarzyszy mojej rodzinie nie tylko w Wielkanoc. Wypróbuj przepis na szybką i prostą sałatkę z rzeżuchą.

Sałatka z jajkami, porem i szczypiorkiem
Sałatkę z rzeżuchą przygotujesz w kilka minut. Anna Denisova/Getty Images

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: ok. 6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 garści rzeżuchy
  • 2 pory
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 200 g majonezu
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól i pieprz – do smaku

Jak zrobić sałatkę z rzeżuchą?

  1. Rzeżuchę i szczypiorek opłucz. Osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Z porów odetnij białą część. Pokrój w paseczki o długości ok. 2-3 cm.
  3. Pokrój szczypiorek, jajka przekrój na cztery części.
  4. Do salaterki włóż rzeżuchę, szczypiorek i pora. Przemieszaj szybko ręką lub łyżką.
  5. W mniejszej miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Gotowy sos wylej na warzywa, ale nie mieszaj.
  7. Na wierzchu sałatki ułóż ćwiartki jajek. Smacznego!

Jajka faszerowane makrelą jak wspomnienie dzieciństwa. Pyszna przystawka na Wielkanoc i nie tylko. Twoi goście będą zachwyceni

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sałatka z rzeżuchą to mój ulubiony dodatek na Wielkanoc i nie tylko. Robię ją w kilka minut, a smak zachwyca wszystkich gości - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki