Nie ma uniwersalnej szczepionki, która ochroni nas przed wszystkimi chorobami, występującymi w innej niż nasza strefie klimatycznej. Obowiązkowe jest tylko szczepienie przeciwko żółtej febrze, choć są kraje, które mogą od turystów żądać świadectw szczepień także np. przeciwko meningokowemu zapaleniu mózgu.
Planując egzotyczną podróż warto więc sprawdzić, jaki zakres szczepień jest wymagany. Wszelkie informacje można uzyskać w stacjach sanitarno-epidemiologicznych lub sprawdzić w sieci na portalach podróżniczych czy na internetowych stronach krajów, które zamierzamy odwiedzić.
Gdzie się szczepić?
Szczepienia ochronne prowadzi sanepid, a przeciwko żółtej febrze można się zaszczepić w wybranych punktach szczepień, legitymujących się akredytacją Światowej Organizacji Zdrowia.
Kiedy się szczepić?
Optymalny okres to 6 do 8 tygodni przed planowanym wyjazdem, a ostatni dzwonek to 4 tygodnie.
Przeciwwskazania
Strefy tropikalnej powinny unikać osoby z niewydolnością krążenia, po przebytych zawałach mięśnia sercowego, z przewlekłą chorobą nerek, chorobami skórnymi, w zaawansowanym wieku, małe dzieci, kobiety w ciąży.
Jak się chronić?
Niektórych chorób możemy się ustrzec przestrzegając pewnych zasad postępowania. Malarię przenoszą komary, trzeba więc chronić się przed ich ukąszeniami; komary żyją na terenach nizinnych bogatych w zbiorniki wodne, rzeki i roślinność. Na ogół nie atakują w pełnym słońcu, o zmroku i wieczorami lepiej więc osłaniać ciało. Warto też stosować na skórę środki odstraszające, przed snem uwolnić pokój od owadów, a na łóżko najlepiej nałożyć szczelną moskitierę. Przyjmować leki zapobiegające malarii.
Nie wolno pić nieprzegotowanej wody. Nie powinno się kąpać, a nawet zanurzać nóg w otwartych zbiornikach słodkiej wody (rzeki, jeziora), zwykle jest tam wiele pasożytów groźnych dla ludzi, np. schistosomozy. W wodach morskich z kolei groźne mogą być pewne rodzaje meduz, powodujące oparzenia skóry.
Zwykle atrakcją dla turystów są różne gatunki egzotycznych warzyw i owoców. Te, które możemy obierać ze skóry (banany, granaty, kiwi itp.) nie zawierają w środku żadnych zarazków, możemy je jeść, jeżeli podczas obierania nie zabrudziliśmy ich miąższu własnymi rękoma. Nie należy natomiast jeść surowych warzyw liściastych, na przykład sałat, ponieważ do ich upraw stosuje się m.in. nawożenie ludzkimi fekaliami, które zawierają wiele zarazków.
ŚCIĄGNIJ APKĘ JUŻ TERAZ!
Ściągnij aplikację na iOS
Ściągnij aplikacje na Android
Ściągnij aplikację na Windows Phone
Partnerzy akcji:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?