Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śniadanie wielkanocne - przepisy na potrawy na świąteczny stół. Szybkie i proste przepisy na jajka faszerowane. Zrobisz je w kilka minut!

Angelika Korlaga
Angelika Korlaga
Szybkie i proste przepisy na jajka faszerowane. Zrobisz je w kilka minut!Jajka gotowane na twardo są nieodłącznym elementem na tradycyjnym wielkanocnym stole. Najczęściej można spotkać się z najprostszym wariantem tego dania, czyli jajkiem na twardo przekrojonym na pół, podanym z majonezem, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Wraz z upływem czasu polskie gospodynie coraz częściej w czasie śniadania wielkanocnego serwowały swoim gościom jajka faszerowane z różnej postaci.
Szybkie i proste przepisy na jajka faszerowane. Zrobisz je w kilka minut!Jajka gotowane na twardo są nieodłącznym elementem na tradycyjnym wielkanocnym stole. Najczęściej można spotkać się z najprostszym wariantem tego dania, czyli jajkiem na twardo przekrojonym na pół, podanym z majonezem, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Wraz z upływem czasu polskie gospodynie coraz częściej w czasie śniadania wielkanocnego serwowały swoim gościom jajka faszerowane z różnej postaci. pixabay.com/ Anna Daniluk/Katarzyna Puczyńska/123rf.com/shashkina/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne dania na Wielkanoc! Co podać na śniadanie wielkanocne, żeby tradycji stało się zadość? Nieodłącznym elementem każdego śniadania wielkanocnego są jajka gotowane na twardo. Wraz z upływem czasu polskie gospodynie coraz częściej w czasie śniadania wielkanocnego serwowały swoim gościom jajka faszerowane z różnej postaci. Obecnie danie to robi niesamowitą furorę podczas świątecznego posiłku, a do internetu trafiają coraz to nowsze przepisy. Jak je przyrządzić? Podpowiadamy!

Szybkie i proste przepisy na jajka faszerowane. Zrobisz je w kilka minut!

Jajka gotowane na twardo są nieodłącznym elementem na tradycyjnym wielkanocnym stole. Najczęściej można spotkać się z najprostszym wariantem tego dania, czyli jajkiem na twardo przekrojonym na pół, podanym z majonezem, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Wraz z upływem czasu polskie gospodynie coraz częściej w czasie śniadania wielkanocnego serwowały swoim gościom jajka faszerowane z różnej postaci. Obecnie danie to robi niesamowitą furorę podczas świątecznego posiłku, a do internetu trafiają coraz to nowsze przepisy. Dziś prezentujemy szybkie i proste przepisy na jajka faszerowane, które zrobisz w kilka minut!

Jak ugotować jajko na twardo?

Nalej do garnka wodę i włóż do niej jajka. Czekaj aż woda się zagotuje. Od momentu zagotowania się wody, gotuj jajka dokładnie 8 minut. Po upływie tego czasu wylej wodę z garnka.

Śniadanie wielkanocne. Jajka faszerowane pieczarkami według przepisu Ani Starmach

Składniki:

4 jajka
5 pieczarek
2 łyżki majonezu
1 łyżka siekanej pietruszki lub koperku
1 łyżeczka masła
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyść, umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pieczarki, smaż kilka minut, dopraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż żółtka, rozdrobnij je widelcem, wymieszaj z pieczarkami, majonezem, dodaj koperek lub pietruszkę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki napełnij jajka farszem. Gotowe jajka udekoruj pietruszką lub koperkiem.

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem. Przepis według bloga kulinarnego "Kwestia Smaku"

Składniki:

6 jajek
1/2 cebuli
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy
1 mała cukinia
1 łyżeczka tymianku
4 łyżki tartego żółtego sera
3 łyżki listków natki pietruszki

Sos:

2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka śmietany 12%

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo. Cebulę posiekać w kosteczkę, posolić i zeszklić na patelni na maśle z oliwą. Dodać startą na tarce nieobraną cukinię oraz tymianek i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut aż cukinia zmięknie, odparuje, ale będzie jeszcze zielona. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zdjąć z patelni, ostudzić, doprawić solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać, przekroić na połówki, żółtka wyłożyć na talerz i rozgnieść widelcem. Dodać cukinię, ser żółty i wymieszać. Nałożyć do wgłębień w białkach i ułożyć na półmisku, udekorować sosem oraz natką.

Faszerowane jajka na Wielkanoc w 5 minut! Krok po kroku

Jajka faszerowane szprotkami. Przepis według bloga kulinarnego "Kwestia Smaku"

Składniki:

100 g szprotek w oleju
6 jajek
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
ok. 2 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sól, pieprz
4 rzodkiewki
szczypiorek i rzeżucha lub koperek

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka i włożyć do pojemnika rozdrabniacza (mini melaksera), dodać szprotki (bez ogonków), orzechy, olej rzepakowy, sól i pieprz. Zmiksować na pastę, w razie potrzeby dodać więcej oleju gdyby pasta wyszła za sucha. Nałożyć masę w białka za pomocą szprycy lub po prostu łyżeczką. Posypać rzeżuchą lub koperkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką startą na tarce o dużych oczkach, doprawić solą i pieprzem.

Jajka faszerowane kozim serem i pomidorami. Przepis według bloga kulinarnego "Kwestia Smaku"

Składniki:

3 jajka
60 g sera koziego (miękkiego, dojrzewającego, roladki koziej)
1 mały pomidor
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
sałata do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo (delikatnie włożyć do zagotowanej wody i gotować przez 10 minut). Obrać i przekroić na połówki.
Żółtka wyjąć i włożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać pokrojony lub rozdrobniony ser kozi i wymieszać. Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kosteczkę, włożyć do miseczki z żółtkami. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać, włożyć w połówki białek, udekorować sałatą (można np. położyć jajka na liściach sałaty).

Jajka nadziewane na 3 sposoby w 5 minut!

Jajka faszerowane wędzonym łososiem z dekoracją z "kawioru" (opcjonalnie) .Przepis według bloga kulinarnego "Kwestia Smaku"

Składniki:

5 jajek
80 g łososia wędzonego
2 - 3 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu lub musztardy

Dekoracja:

2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
majonez
4 łyżeczki kawioru (np. łososia, wasabi)

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo (6 minut od zagotowania się wody), odcedzić, zalać zimną wodą, stłuc skorupkę i obrać. Położyć jajka na deskę do krojenia i wyciąć na ukos górną część. Wyciętą część drobno posiekać (można posiekać i wykorzystać same żółtka lub zarówno żółtka jak i białka), przełożyć do miski. Dodać drobno posiekanego łososia, majonez, chrzan lub musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Nadzienie wyłożyć we wgłębienia jajek, ułożyć na półmisku. Posypać szczypiorkiem lub natką. Udekorować majonezem i kawiorem.

Śniadanie wielkanocne - 5 szybkich przekąsek z jajkiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki