Naleśniki bezglutenowe
Składniki (na 10 sztuk):
- jajko,
- 100 g mleka (najlepiej sojowego),
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 50 g mąki ryżowej,
- 50 g mąki jaglanej,
- aromat waniliowy,
- łyżka octu jabłkowego,
- 10 g oleju rzepakowego,
- 150 ml wody
Przygotowanie:
Jajko rozbełtaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i bardzo dokładnie rozmieszaj. Ciasto na naleśniki powinno być bardzo płynne, jeśli chcesz, aby wyszły cienkie. W razie potrzeby, dolej trochę wody. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu.
Przepis: MajAcademy
Tarta z wędzonym pstrągiem
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej 1850,
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 150 g masła,
- 5 jajek,
- 200 g śmietanki 30%,
- duża garść szpinaku,
- zielona cześć dymki
- 100 g wędzonego pstrąga,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 30 g sera feta
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i kawałki zimnego masła. Wszystko dokładnie rozgnieć – im szybciej, tym lepiej. Ciasto kruche nie powinno być ogrzewane. Wyrobioną kulkę ciasta odstaw na 30 minut do lodówki i nagrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tarty. Zrób trochę dziurek widelcem, połóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążenie, np. ryż lub fasolę. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie z papierem i pieczemy kolejne 12 minut. W międzyczasie przygotuj farsz. Szpinak i cebulkę drobno posiekaj. Dodaj rozbełtane jajka, śmietankę, całość przypraw i wymieszaj. Na upieczony spod tarty wylej masę. Połóż kawałki wędzonej ryby, pomidorki koktajlowe oraz pokruszony ser feta. Włóż znów do piekarnika (temperatura 180 stopni) i piecz przez 20 minut.
Przepis: MajAcademy
Racuchy
Składniki (na 10 placków):
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych,
- 100 g letniej wody,
- 3 g cukru,
- 60 g mąki pszennej,
- 20 g mąki jaglanej,
- 20 g mąki żytniej razowej (wszystkie mąki można zamienić np. na orkiszową jasną),
- 300 g jabłek,
- jajko,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 5 g oleju rzepakowego,
- cynamon, aromat waniliowy, słodzik
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 15–20 minut, aby zaczęły pracować. Zwiększą swoją objętość i powstanie pianka. W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie składniki, a następnie połącz z drożdżami i odstaw na kolejne 30–40 minut. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie, smażymy racuch. Patelnię posmaruj olejem – można to zrobić przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego – i smaż niewielkie racuchy.
Przepis: MajAcademy
Muffiny marchewkowe
Składniki (na 12 muffinek):
- 300 g marchewki,
- 25 g oleju rzepakowego,
- 3 jajka,
- 15 g masła orzechowego,
- 100 g jogurtu,
- 300 g mąki (można wymieszać mniej więcej po równo orkiszową jasną, jaglaną i kukurydzianą),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody,
- 100 g mleka sojowego,
- 15 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- cynamon,
- słodzik do smaku
Przygotowanie:
Marchew obierz, ugotuj, a gdy wystygnie zblenduj na papkę. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Mąkę przesiej. W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki z marchewką. Wykorzystaj same żółtka jaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Teraz tylko piana... Wymieszaj bardzo delikatnie i przełóż do foremek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Muffiny pieczemy 25 minut.
Przepis: MajAcademy
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?