Polski eksport cukru był sporo większy w ujęciu rocznym, import przyspieszył jednak dużo bardziej dynamicznie i był prawie dwukrotnie wyższy. Takie podsumowanie zeszłego roku zawiera raport FAMMU/FAPA. Polecamy też: Produkcja buraków cukrowych wzrosła o 44%. A będzie więcej w sezonie 2017/2018

 464,9 tys. ton - tyle wyniósł zeszłoroczny eksport cukru. Jego wartość? 225,7 mln euro. Dane te oznaczają wzrost wolumenu o 7,6% r/r przy zwiększeniu wartości o 20,8%. Cukier znad Wisy najczęściej trafiał do państw unijnych (61%). Jak dowiadujemy się z FAMMU/FAPA, do UE cukier sprzedawano średnio po 2,29 zł/kg. Do krajów trzecich trafiał średnio 1,84 zł/kg. 

 

 

Przejdźmy do importu.

Był on większy o 93,9%, wyniósł 229,7 tys. ton, Jego wartość była wyższa o 94,7% (podskoczyła do 106,3 mln euro). Cukier sprowadzano po około 2,02 zł/kg. Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie (zakupiono 63% sprowadzonego cukru). Pozostałą część sprowadzono z Unii. "Z krajów trzecich cukier importowano po około 1,87 zł/kg, a od unijnych partnerów po 2,27 zł/kg", czytamy w raporcie.

 

 


Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW