Drób ma być bardziej chroniony przed ptasią grypą – ministerstwo rolnictwa chce wzmocnić bioasekurację oraz zmienić zasady przechowywania ściółki.

W ministerstwie rolnictwa trwają pracę nad nowelizacją dotychczas obowiązującego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2016 roku w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków. Planowane zmiany dotyczą obostrzeń związanych z matami dezynfekcyjnymi przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, nowych zasad związanych z przechowywaniem ściółki dla ptaków, a także wytycznych dla posiadaczy gołębi. Projekt przeszedł już etap uzgodnień międzyresortowych.

Ściółka do dezynfekcji

Jak można m.in. przeczytać w uzasadnieniu do projektowanego rozporządzenia: „W kontekście aktualnej sytuacji epizootycznej (HPAI: H5N8 i H5N5), najważniejszym zagrożeniem i pierwotnym źródłem zakażenia dla drobiu są ptaki dzikie, wydalające wirusa w dużych ilościach wraz z odchodami. Do zakażenia drobiu dochodzi nie tylko przez kontakt bezpośredni z ptakami dzikimi, ale też pośredni. Może to nastąpić przez zanieczyszczone kałem i moczem przedmioty, pasze lub, jak wskazują ostatnie doniesienia, zanieczyszczoną odchodami dzikich ptaków ściółkę. Materiał używany do ścielenia podłoża dla drobiu może, zatem stanowić ważny wektor wprowadzenia wirusa do stada. (…) Na podstawie dostępnych informacji można domniemywać, że w kilku ogniskach (szczególnie u gęsi) źródłem zakażenia była słoma, stojąca na polu w balotach (lub kostkach) i niezabezpieczona przed dostępem dzikiego ptactwa. Należy podkreślić, że praktyka „dościelania” obiektów jest bardzo powszechna (w wielu obiektach nawet dwukrotnie w ciągu dnia).


Jeśli słoma nie zostanie poddana odpowiednim zabiegom, ryzyko powstania ogniska HPAI jest bardzo wysokie. Ryzyko to można zminimalizować wprowadzając przepis nakazujący zabezpieczenie słomy przez umieszczanie jej w budynkach (np. stodołach), a na polach pod szczelnym przykryciem. Natomiast po wprowadzeniu do gospodarstwa zewnętrzna część balotów, stanowiąca największe ryzyko, powinna zostać poddana odkażeniu, przy użyciu środków możliwych do stosowania w obecności ptaków, a ponowne odkażenie materiałów używanych, jako ściółka powinno mieć miejsce po jej wprowadzeniu do obiektu i dościeleniu.

 

Dlatego tak istotne jest w obecnym okresie zachowywanie zasad wzmożonej bioasekuracji przez hodowców i producentów drobiu.

Kwestia konieczności zabezpieczenia ściółki została poruszona m.in. przez przedstawicieli Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej podczas spotkania z Podsekretarzem Stanu MRiRW Ewą Lech (odbyło się one  w styczniu).

Ważna dezynfekcja

Nowelizacja rozporządzenia precyzuje również zasady dotyczące mat dezynfekcyjnych. Muszą one być wyłożone przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wyjść z tych budynków; szerokość mat  nie może być mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość nie mniejsza niż 1 metr, a w  przypadku braku niecek dezynfekcyjnych – także przed wjazdami i wyjazdami z gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób (w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wjazdów i wyjazdów z tego gospodarstwa, o szerokości nie mniejszej niż szerokość wjazdów i wyjazdów oraz długości we wjazdach i wyjazdach nie mniejszej niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa). Maty powinny być stale utrzymywane w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego.

Trening gołębi pod kontrolą

Ponadto planuje się wprowadzenie przepisu nakazującego zgłaszanie organom Inspekcji Weterynaryjnej planowane loty treningowe gołębi, w przypadku ich wypuszczania poza miejscami ich stałego przetrzymywania (starty z pól, z łąk, czy bezpośrednio z samochodów itp.).

Aktualnie 23 państwa europejskie zgłosiły obecność wirusa HPAI podtypu H5N8 u dzikich ptaków, a są to: Austria, Bułgaria, Chorwacja, Czarnogóra, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Niemcy, Polska, Portugalia, Rosja, Rumunia, Serbia, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Wielka Brytania i Węgry, a w 20 krajach wykryto wirusa u drobiu.  

Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza