Co region Polski, to inny zwyczaj. Sprawdźmy, jak wyglądają święta wielkanocne w różnych częściach kraju. I, czym raczą się Polacy. Polecamy też: Wielkanocne Święto Żuru Kujawskiego 2017 tuż-tuż

Jak Wielkanoc, to z rozmachem! Symbolem świąt na Podlasiu są Wierbnice czyli palmy. Co ciekawe, Wielkanoc w tym regionie smakuje ... barszczem czerwonym, który kojarzy się nam wszak z Bożym Narodzeniem. Podlaski jednak przyrządza się z buraków kiszonych. Na stole nie może też zabraknąć paschy oraz szołdry, czyli szynki wędzonej. I oczywiście - sękacza. Na wielkanocnej, polaskiej babie lukru nie znajdziemy - jest wytrawna, gdyż ziemniaczana.

 

- Ten prawdziwy podlaski rarytas, przyrządzony w oparciu o tradycyjną recepturę, jest przygotowywany z utartych ziemniaków zmieszanych z podsmażonym boczkiem, doprawionych kminkiem i solą, a następnie zapieczonych w piekarniku na złocisty kolor. Możemy jednak wzbogacić jej smak różnymi dodatkami, np. żółtym serem - mówi Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.

 

Wielkanocna babka ziemniaczana. 

Składniki:


  • 400 g sera 

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 150 g boczku wędzonego parzonego

  • 150 g kiełbasy wędzonej

  • 3 jajka

  •  3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody. Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko wymieszać. Blaszki keksówki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut.

 

 

Wielkanoc na Małopolsce jest nierozerwalna z Emausem - odpustem, który w poniedziałek odbywa się przy klasztorze Norbertanek na krakowskim Zwierzyńcu (przy ulicy Emaus). Dziady śmigustne to kolejny południowy zwyczaj. Milczący przebierańcy w strojach ze słomy oblewają wodą skąpiących im datków.

 

Ale Małopolska może się poszczycić nie tylko zwyczajami wielkanocnymi. Także kuchnia ma wiele do zaoferowania. Wystarczy wymienić chrzanówkę ze wsi Lanckorna czy strząskę. Ten, serwowany na niedzielne śniadania przysmak, przyrządza się z wędlin, jajek, chrzanu i przypraw, które należy zalać wodą i octem z dodatkiem żelatyny.

 


Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

 

Przenosimy się teraz na Pomorze. Tutaj popularny jest zwyczaj zwany szmagustrem. Delikatne gałązki zrywa się je na długo przed Wielkanocą, przechowuje w wodzie. Potem owe gałązki służą do, równie delikatnego, polewania wodą. Pisanki na północy kraju? Zgodnie z tradycją, są jednokolorowe (często gotowane w obierkach cebuli).

 


Sprawdź też: Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2017. Zgłoś produkt

 

Stół świąteczny na Pomorzu? To m.in. młodzowy kuch obsypany kruszonką (klasyczna babka drożdżowa), szynka w cieście, prażnica (jajecznica na boczku). 

 

Na wielu stołach gości podczas Wielkanocy żurek. Wprawdzie Wielkopolska się z tego wyłamała, to w tym regionie powstał nietypowy zwyczaj zwany paleniem żuru. Polegał on na rozbijaniu, zakopywaniu, nawet paleniu garnków z żurem. Wzięło się to stąd, iż nie należał on do ulubionych dań, a jadano go w czasie Postu. Po 40-tu dniach diety postnej, stawia się w poznańskich rejonach na suto zastawione stoły. Na nich króluje choćby galareta z wieprzowych nóżek (studzienina).

 

Źródłow: materiały prasowe / Moniecka Spółdzielnia Mleczarska