W ciągu miesiąca ceny żywności podskoczyły o 0,8%. Co w maju podrożało? Za co płaciliśmy mniej? Sprawdzamy dane Głównego Urzędu Statystycznego. Polecamy także: Rolnicze portfele. Najniższy dochód na osobę ma rodzina ze wsi

W górę poszły ceny owoców (o 5,8%). Podrożały też tłuszcze roślinne (o 2,9%) i zwierzęce (o 2,5%) oraz mąka (o 1,8%) .

 

Kowalski płacił w maju o 1,3% więcej za mięso:


  • wieprzowe – o 2,8%

  • drobiowe – o 1,1%

  • wędliny – o 1,0%

  • przy spadku cen mięsa wołowego i cielęcego – o 0,2%

 

 Jak podaje GUS, droższe niż w kwietniu były makarony i produkty makaronowe (o 0,8%), ryby i owoce morza (o 0,4%), cukier (o 0,2%), pieczywo (o 0,1%) i artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,3%):


  • mleko – o 0,6%

  • jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,5%

  • sery i twarogi – o 0,4%

  • przy spadku cen jaj – o 0,9%

fot.poxabay.com

Konsumenci płacili mniej za warzywa (o 2,6%) oraz ryż (o 0,7%). 

 

Jeśli chodzi o napoje bezalkoholowe, ich majowe ceny były wyższe o 0,6% niż w kwietniu. Podrożały kakao i czekolada w proszku (o 2,3%), soki owocowe i warzywne (o 1,6%), kawa (o 1%) oraz wody mineralne lub źródlane (o 0,2%). W skali miesiąca nie zmieniły się ceny herbaty i wyrobów tytoniowych. Zanotowano zaś wzrost cen napojów alkoholowych (o 0,3%).

 


Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!