Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Strefa ekonomiczna w Kutnie daje pracę

Tomasz Dębowski
Archiwum
Przybywa etatów w kutnowskiej podstrefie Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. 200 osób planuje zatrudnić Pini Polska w największym zakładzie produkującym przetwory z mięsa czerwonego. Z kolei w fabryce mrożonego pieczywa pracę znajdzie ponad 60 osób.

Pini eksportuje wyroby do blisko 90 krajów na świecie. Otworzony 18 kwietnia zakład to trzecia inwestycja włoskiego inwestora w Kutnie. Wcześniej w podstrefie ŁSSE powstał zakład Pini Polonia (zakład uboju i rozbioru trzody chlewnej) i Pini Hamburger - plastrowanie i pakowanie mięsa oraz produkcja białej kiełbasy.

W nowym zakładzie produkowane będzie ponad 400 ton produktów dziennie (salami, wędliny, wędzonki). - To jeden z największych i najnowocześniejszych takich zakładów na świecie. - podkreśla Marta Barlak z Pini Polska.

Na działalność w kutnowskiej podstrefie ŁSSE wydano do tej pory 27 pozwoleń. W ubiegłym roku, obok Pini Polonia, pozwolenia otrzymały także Sirmax Polska oraz Nowe Cold.

Fabrykę mrożonego pieczywa otworzy w kutnowskiej podstrefie ŁSSE firma Vandemoortele Polska. Czytaj o tym tutaj: http://www.strefabiznesu.dzienniklodzki.pl/artykul/w-kutnie-powstanie-fabryka-mrozonego-pieczywa

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki