Ruszt jest dobry nie tylko dla dań mięsnych. Doskonale wychodzą na nim potrawy wegetariańskie

Na grillu idealnie sprawdzi się papryka, cukinia, pieczarki czy cebula. Warzywa możemy przygotować na dwa sposoby: grillując pokrojone w grube paski lub nabite na długie wykałaczki. - Ser żółty to również dobry dodatek do dań z grilla. Możemy pokroić go w kostkę i dodać do sałatek czy szaszłyków. Żeby nie uległ stopieniu, działaniu temperatury poddajmy tylko warzywa lub mięso, a kostki sera dokładamy tuż przed podaniem.

Wybierajmy sery, które nie są zbyt miękkie i smakowo dobrze komponują się z innymi produktami. Dobrym wyborem będzie naprzykład ser żółty edamski - wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Jeśli chcecie zaserwować swoim gościom nieco inną wersję popularnych szaszłyków, proponujemy kompozycję z serem żółtym, aromatyczną cukinią i świeżą papryką.

Szaszłyki z serem edamskim i warzywami

Składniki:

  • 200 g sera żółtego edamskiego
  • pół młodej cukinii
  • 6 średnich świeżych pieczarek
  • świeża kolorowa papryka
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie, sól,
  • płatki chili do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki, doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgranym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia zdjąć z grilla i wystudzić. Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.

Roladki z cukinii i fety

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 100 g sera feta
  • świeża bazylia
  • pieprz i olej
  • sos czosnkowy

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z sosem czosnkowym.

Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 150g boczku wędzonego parzonego
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, majeranek
  • sos tatarski
  • szczypior

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, doprawić pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszać. Wydrążone ziemniaki wypełnić nadzieniem, złożyć razem i dokładnie zawinąć w podwójną folię aluminiową.
Piec w żarze do miękkości (około 45-50 minut). Podawać z sosem tatarskim, posypane obficie szczypiorkiem.

Grillowane szparagi

Składniki:

  • szparagi
  • masło
  • koperek i sól
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE:
Wykładamy umyte szparagi na folię aluminiową, dodajemy łyżeczkę masła. Posypujemy koperkiem i solimy. Zawijamy w folię i grillujemy w wysokiej temperaturze. Można je jeść jako osobne danie, a można podać na przykład na grzance z kozim serem - jako nietypową wersję bruschetty.