Latem często zdarza się, że zapominamy o zdrowych nawykach żywieniowych. Jemy potrawy i przekąski niekoniecznie pełnowartościowe, kaloryczne, zawierające duże ilości tłuszczu czy cukru. Takie małe dietetyczne grzeszki mogą mieć negatywny wpływ nie tylko na figurę, ale także na zdrowie i ogólne samopoczucie. Co zrobić, aby odzyskać witalność? To prostsze niż może się wydawać.

O co chodzi w oczyszczaniu?

Oczyszczanie organizmu polega na pozbyciu się z organizmu toksyn i uregulowaniu pracy jelita grubego. Skąd biorą się toksyny? Każdego dnia przyswajamy je wraz z pożywieniem. Konserwanty, barwniki, rafinowana mąka, cukry – zawierają niekorzystne dla naszego zdrowia składniki, które odkładają się w organizmie. Na ilość toksyn ma także wpływ stres, zanieczyszczenie powietrza, brak aktywności fizycznej i inne czynniki.

Kiedy zacząć detoksykację?

Gdy organizm przestaje sobie radzić z nadmiarem toksyn wysyła sygnały ostrzegawcze. Zaczynamy częściej chorować, pojawiają się bóle brzucha, czujemy się stale zmęczeni, skóra traci zdrowy wygląd. Jeżeli zaczynają się pojawiać te objawy - nie ma co zwlekać z rozpoczęciem kuracji.

Nie należy jednak traktować oczyszczania jako ostateczności, warto je bowiem przeprowadzać regularnie. Nasz organizm tak samo jak skóra zasługuje na to, aby dbać o niego nie tylko od święta. Kuracje detoksykującą najlepiej jest stosować raz na 3 miesiące.

Kto może, a kto nie może stosować detoksu?

Kilkudniowe oczyszczanie organizmu polecane jest szczególnie osobom narażonym na stres, spożywającym duże ilości kawy lub alkoholu, uzależnionym od nikotyny. Oczyszczania nie jest wskazane dla osób z anemią, cukrzycą typu I, niewydolnością nerek lub wątroby oraz dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią.

Jak przeprowadzić oczyszczanie?

Mimo że termin "oczyszczanie organizmu” może przywodzić na myśl ciąg skomplikowanych czynności, nie jest to tak trudne i nieprzyjemne. Co należy więc robić, aby organizm pozbył się toksyn?

Po pierwsze – pić dużo wody. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, usuwa uboczne produkty przemiany materii, a co za tym idzie – toksyny. Dostarczanie do organizmu zbyt małej ilości wody może powodować dolegliwości ze strony układu trawiennego, bóle głowy, uczucie zmęczenia. Człowiek potrzebuje ok. 2 litry wody dziennie.

Oczyszczanie nie opiera się jednak tylko na piciu wody, ważna jest także odpowiednia dieta. Najlepiej jest ją komponować z wysokiej jakości produktów organicznych, pozbawionych ulepszaczy, pestycydów.

Aby kuracja oczyszczająca była skuteczna, należy zrezygnować z picia alkoholu i kawy – spowalniają one prace wątroby, powodują zakwaszanie organizmu.

Należy zadbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika – działa on podobnie jak woda, pomaga pozbyć się toksyn przez układ trawienny. Najlepsze źródła błonnika to m.in. kasze, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste, otręby.

Warto także sięgać po własnoręcznie gotowane zupy. Taki posiłek przygotowany na naturalnym bulionie, nie na sztucznych kostkach rosołowych czy innych bazach, stanowi niezastąpione źródło witamin i składników odżywczych, a także dostarcza sporą ilość błonnika.

Produkty pomocne przy oczyszczaniu organizmu to m.in:

  • zielona herbata -  napar z pierwszego parzenia zawierający dużo teiny, działa pobudzająco, z drugiego uspokajająco. Zielona herbata hamuje rozwój bakterii, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Flawonoidy z zielonej herbaty wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Zielona herbata pobudza działanie układu moczowego, przez co usprawnia wydalanie toksyn z organizmu.
  • żurawina- ma właściwości antybakteryjne, wykazuje dobroczynne działanie dla układu pokarmowego, wspomaga działanie układu moczowego przeciwdziałając tworzeniu się kamieni nerkowych
  • figi – ususzone korzystnie wpływają na pracę wątroby,regulują pracę układu pokarmowego dzięki zawartości błonnika, obniżają poziom cholesterolu. Zawarty w nich potas zapobiega obrzękom, mają właściwości odtruwające, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.
  • seler – zawiera znaczne ilości błonnika, ma działanie antyoksydacyjne, oczyszczające, odkwaszające
  • czosnek - uznawany jest za naturalny antybiotyk, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzakrzepowe, zmniejsza lepkość krwi
  • jabłka – potas zawarty w jabłkach chroni przed obrzękami, pomaga usuwać z organizmu produkty przemiany materii. Obecne w jabłkach pektyny zwiększają uczucie sytości, wpływają na regulacje gospodarki węglowodanowej i tłuszczowej
  • cytryna - wspomaga pracę wątroby i jej oczyszczanie ze szkodliwych substancji, ułatwia rozpuszczanie kamieni żółciowych. Działa zasadowo, usprawnia proces detoksykacji.
  • natka pietruszki - zawiera dużo chlorofilu wspomagającego detoksykację
  • kapusta - zawiera siarkę usprawniającą pracę wątroby i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto sięgać po kapustę kiszoną
  • buraki – mają właściwości oczyszczające i odkwaszające. Zawarta w nich betaina ma właściwości antyoksydacyjne, usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego, tym sposobem przyśpieszając usuwanie toksyn
  • kasza jaglana - działa zasadotwórczo wspomagając odkwaszanie organizmu, ma właściwości antytoksyczne i przeciwgrzybicze
  • napary z mniszka lekarskiego – korzeń mniszka lekarskiego zawiera znaczne ilości naturalnego probiotyku – inuliny, trójterpeny, mające działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a także fitosterole (sterole roślinne) mające wpływ na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C oraz A (retinol)

.

Dbając o odpowiednią dietę pomagamy organizmowi w pozbywaniu się toksyn. Pamiętajmy więc o zdrowym odżywianiu, jedynie raz na jakiś czas pozwalając sobie na fastfoody czy inne niezdrowe przekąski.

żródła: Poradnik Zdrowie, Ścieżki zdrowia, Krok do zdrowia

Zobacz także: