Kiszona kapusta, grzyby i śliwki to sekret udanego bigosu!
Głównymi produktami, które wzbogacają smak świątecznych potraw są m.in. suszone grzyby, suszone owoce, kiszona kapusta czy orzechy. Podstawą dobrego bigosu wigilijnego jest kiszona kapusta, którą w supermarketach można kupić w cenie 10,99zł / 3kg. Ważnym elementem tego dania są suszone grzyby. Zazwyczaj do bigosu zrobionego z 1 kg kiszonej kapusty dodaje się ok. 100g suszonych grzybów, które wzbogacą smak potrawy. Ceny grzybów są zróżnicowane np. podgrzybki całe, 50g to koszt 19,99zł, natomiast 20g borowików suszonych obecnie można zakupić w promocyjnej cenie 6,99 zł. Miłośnicy bigosu dodatkowo jego smak wzbogacają dobrej jakości suszonymi śliwkami. Śliwki suszone bez pestek firmy Bakalland to koszt 8,79zł/200g.
Ryby to podstawa
Na stole wigilijnym przede wszystkim nie może zabraknąć ryb! To one są głównym składnikiem większości świątecznych potraw. Filet z morszczuk argentyńskiego można kupić w cenie 16,49zł/460g, w podobnej cenie można kupić również filet z mintaja 16,99zł/460g. Nieco drożej wypada cena polędwiczek z dorsza atlantyckiego, których cena wynosi 24,69zł/330g. Sklepy oferują również opcję zakupu gotowych potraw wigilijnych, których ceny wyglądają następująco:
- Śledź po cygańsku, 1kg - 13,39zł
- Filety śledziowe w oleju po wiejsku, 1 kg - 19,99zł
- Ryba po grecku, 1kg - 15,99zł
- Koreczki śledziowe po kaszubsku, 1kg - 22,99zł
Nie ma Wigilii bez kompotu z suszu!
Suszone owoce są wyjątkowym składnikiem potraw i deserów wigilijnych. Dodaje się je do ryb, bigosu, ciast czy słynnego kompotu z suszu. Mieszanka owoców do suszu wigilijnego, która pozwoli na przygotowanie kultowego, świątecznego napoju to koszt 17,50zł/kg.
Jest wiele świątecznych produktów, które prawdopodobnie przydadzą nam się w przygotowywaniu kolacji wigilijnej, jednak na jaki wydatek musimy się przygotować?
Koszt tegorocznych świąt
Przykładowy "świąteczny koszyk" wygląda następująco:
- Podgrzybek cały, 50g - 19,99zł
- Mieszanka owoców do suszu wigilijnego, 1kg - 17,50 zł
- Migdały w płatkach, 76g - 6,69zł
- Orzechy włoskie, 230g - 17,99
- Klementynki, 1kg - 5,49 zł
- Masa makowa, 850g - 8,09zł
- Kapusta Kiszona 3 kg - 10,99zł
- Filety śledziowe solone, 1kg - 15,99zł
- Pomarańcze, 1kg - 5,99zł
- Mak mielony, 500g - 15,99zł
- Filet z mintaja, 460g - 16,99zł
- Uszka z kapustą i grzybami, 300g - 4,99zł
- Barszcz czerwony, Krakus, 1,5l - 6,48 zł
Koszt zakupów z wyżej wymienionymi produktami to 153,17zł. Warto zwrócić uwagę, że tak naprawdę jest to niewielka część produktów, które potrzebne są do stworzenia wigilijnych potraw. Dlatego przygotowując świąteczną kolację (zwłaszcza dla całej rodziny) trzeba przygotować się na spory wydatek.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?