Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szaszłyki na grilla. Pomysły na pyszne grillowane szaszłyki z mięsem, rybami, warzywami i na słodko. Marynaty do szaszłyków [PRZEPISY]

mad
Szaszłyki z mięsem, rybami, warzywami i na słodko... Kliknijcie w galerię i zobaczcie najlepsze przepisy naszych Czytelników.
Szaszłyki z mięsem, rybami, warzywami i na słodko... Kliknijcie w galerię i zobaczcie najlepsze przepisy naszych Czytelników. fot. pixabay
Zobacz najlepsze przepisy na szaszłyki naszych Czytelników! Szaszłyki w pysznej marynacie, z mięsem, z rybą, warzywne i na słodko. Skusicie się? Kliknijcie w galerię i wybierzcie coś dla siebie.

Klasyki na grilla takie jak karkówka czy kiełbasa - mogą się znudzić. Doskonałym pomysłem mogą być szaszłyki. Ta pyszna potrawa składa się z kawałków mięsa nadzianych na szpikulec. W zależności od przepisu mięso może być przekładane różnymi warzywami (plasterkami cebuli, kawałkami papryki lub pomidorów) oraz słoniną lub boczkiem itp. Szaszłyk jest tradycyjnie spożywany w krajach centralnej Azji i najprawdopodobniej stamtąd się wywodzi. Jest także popularną potrawą w Izraelu, został tam przywieziony przez emigrantów z Rosji (sporządzany zgodnie z zasadami koszerności).

Najlepsze przepisy na szaszłyki z grilla:

  • Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i pieczarkami
  • Szaszłyki warzywne w pysznej marynacie
  • Szaszłyk drobiowy – prosty i pyszny
  • Szaszłyk z łososiem i warzywami
  • Szaszłyki z piersi kurczaka marynowane piwem
  • Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami
  • Drobiowe szaszłyki w dwóch smakach w sezamie
  • Kofty, czyli mielone inaczej
  • Szaszłyki owocowe z brandy na grilla
  • Szaszłyki na słodko z maleńkimi pancakes

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Jak grillować szaszłyki?

  • Kratka grilla ma być zawsze dokładnie oczyszczona, zarówno przed, jak i po użyciu. Jak sobie ułatwić to zadanie? Oblepione pręty łatwo doczyścimy prostym, domowym sposobom. Niezawodna w walce z przypalonym tłuszczem będzie mieszanka wody utlenionej i sody oczyszczonej. Sprawdzi się też połączenie wody, mydła i octu.
  • Kolejnym często szkodliwym dla zdrowia etapem grillowania jest proces rozpalania węgielków czy brykietu. Jak temu zaradzić? Zamiast podpałki, nasączonej toksycznymi substancjami, użyjmy tekturowej wytłaczanki na jajka i umieścimy w niej węgielki.
  • Odwiecznym dylematem podczas biesiad pod gołym niebem jest także sposób grillowania. Zatem - na tacce, w folii czy może jednak bezpośrednio na kratce? Nie polecamy korzystać z produktów aluminiowych, ponieważ szkodliwy dla ludzkiego organizmu glin przenika do jedzenia. Bezpośrednie umieszczanie mięsa na kratce również jest odradzane. To wszystko przez kapiący tłuszcz, który w zetknięciu z rozżarzonym węglem uwalnia szkodliwe substancje. Zastępując aluminium koszyczkami ze stali nierdzewnej lub brytfankami wielokrotnego użytku, nie tylko przysłużymy się własnemu organizmowi, ale także planecie, ograniczając ilość śmieci pozostawionych po grillu.
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska