Na dachu hotelu DoubleTree by Hilton Łódź stanęło 6 uli. Pszczoły z hotelowej pasieki będą zbierać nektar z drzew, krzewów i kwiatów w pobliskim parku im. Poniatowskiego, dbając w ten sposób o ich odpowiednia zapylenie. Zajmą się także produkcją świeżego miodu, który będzie podawany na śniadaniach w hotelowej restauracji Four Colors oraz dodawany do wstawek pokojowych.
- Wymieranie pszczół zaburza równowagę ekosystemu i co za tym idzie negatywnie wpływa na nas samych. To im zawdzięczamy wiele gatunków roślin jadalnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego człowieka. Podjęta akcja ma na celu przeciwdziałanie problemowi, jak również jego nagłaśnianie - mówi Sławomir Nowak, Dyrektor Generalny hotelu.
Niecodzienne przedsięwzięcie było wynikiem współpracy hotelu z firmą Corpo, prowadząca działalność związaną z obrotem produktami apikultury.
- Lokalizacja pasiek na dachach budynków w zielonych okolicach miejskich jest przejawem dbałości o środowisko i daje gwarancję, że zebrany miód będzie wolny od zanieczyszczeń chemicznych związanych z używaniem środków ochrony roślin na terenach rolniczych - mówi Krzysztof Heleniak, Starszy Specjalista ds. Rynku Pszczelarskiego.
Przygotowaniem środowiska przyjaznego pszczołom zajęli się pracownicy, działający w ramach Komitetu CARE, odpowiedzialnego za realizację idei społecznej odpowiedzialności biznesu. Ich głównym zadaniem było posadzenie miododajnych kwiatów w umieszczonych na dachu budynku donicach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?