Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomidory z Biedronki i Lidla w laboratorium. Wyniki testu pomidorów z najpopularniejszych dyskontów 25.04.2024

Dariusz Gabryelski
Dariusz Gabryelski
Fundacja Pro-Test przebadała w akredytowanym laboratorium zawartość ponad 540 pestycydów w pomidorach malinowych, które kupiono w dwóch największych sieciach handlowych: Lidlu i Biedronce.
Fundacja Pro-Test przebadała w akredytowanym laboratorium zawartość ponad 540 pestycydów w pomidorach malinowych, które kupiono w dwóch największych sieciach handlowych: Lidlu i Biedronce. Pixabay.com
Fundacja Pro-Test przebadała pomidory sprzedawane w najbardziej popularnych dyskontach w Polsce. Okazało się, że zawierają one pozostałości pestycydów. Według ekspertów fundacji w pomidorach kupionych w Lidlu jest ich więcej niż w tych z Biedronki.

Fundacja Pro-Test przebadała w akredytowanym laboratorium zawartość ponad 540 pestycydów w pomidorach malinowych, które kupiono w dwóch największych sieciach handlowych w Polsce: Lidlu i Biedronce.

To już drugi taki test sprawdzający jakość warzyw i owoców w dwóch konkurujących ze sobą dyskontach, które od kilku tygodni prowadzą walkę cenową. Czy oprócz niskich cen Lidl i Biedronka dbają o jakości oferowanych produktów? Fundacja Pro-Test postanowiła sprawdzić to w laboratorium. Wcześniej skontrolowano jabłka sprzedawane w tych sieciach handlowych. Wtedy Pro-Test wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W owocach z Biedronki były cztery pestycydy.

Zbadane pomidory pochodziły z Polski

Kraj pochodzenia badanych pomidorów to Polska. Na zlecenie Fundacji Pro-Test laboratorium sprawdziło w nich zawartość pozostałości pestycydów. Jaki jest wynik badań? W pomidorach z Lidla były pozostałości trzech pestycydów, a w pomidorach z Biedronki – jednego.
 
Jak podkreśla fundacja Pro-Test, wykryte ilości pestycydów mieściły się w obowiązujących normach. Trzeba jednak pamiętać, że w wielu innych składnikach naszej codziennej diety również znajdują się pozostałości pestycydów. Łącznej ilości tych toksycznych związków, spożywanej przez nas każdego dnia, nie sposób oszacować i nie sposób przewidzieć, jak wpływa na nasze zdrowie.
 
Naukowcy nie znają również skutków współoddziaływania między sobą różnych pestycydów. A jak widać, w samych pomidorach związków może być kilka. Taka mieszanka może wpływać na nasz organizm inaczej niż pojedyncze substancje. Dlatego warto trzymać się zasady: im mniej pestycydów w tym, co jemy, tym lepiej.

Chcą podnieść świadomość konsumentów

Celem testów publikowanych przez Fundację Pro-Test jest podniesienie świadomości konsumenckiej i wyposażenie konsumentów w niezależną wiedzę na temat jakości produktów, niezbędną do podejmowania decyzji podczas zakupów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki