Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warsztaty Kulinarne w Off Piotrkowska w Łodzi. Prowadzący to znany mistrz kuchni Karol Okrasa. Jakie potrawy zaproponował?

Wiesław Pierzchała
Wiesław Pierzchała
Warsztaty kulinarne z udziałem znanego szefa kuchni i autora programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej Karola Okrasy odbyły się – w ramach Samorządowego Kongresu Klimatycznego 2023 - w piątek 19 maja w Studiu Kulinarnym Book and Cook na terenie centrum Off Piotrkowska w Łodzi. Przebojem imprezy była tradycyjna łódzka potrawa  z pewnymi dodatkami, czyli kopytka ze szparagami.
Warsztaty kulinarne z udziałem znanego szefa kuchni i autora programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej Karola Okrasy odbyły się – w ramach Samorządowego Kongresu Klimatycznego 2023 - w piątek 19 maja w Studiu Kulinarnym Book and Cook na terenie centrum Off Piotrkowska w Łodzi. Przebojem imprezy była tradycyjna łódzka potrawa z pewnymi dodatkami, czyli kopytka ze szparagami. Krzysztof Szymczak
Warsztaty kulinarne z udziałem znanego szefa kuchni i autora programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej Karola Okrasy odbyły się – w ramach Samorządowego Kongresu Klimatycznego 2023 - w piątek 19 maja w Studiu Kulinarnym Book and Cook na terenie centrum Off Piotrkowska w Łodzi. Przebojem imprezy była tradycyjna łódzka potrawa z pewnymi dodatkami, czyli kopytka ze szparagami.

Warsztaty Kulinarne w Off Piotrkowska w Łodzi

Karol Okrasa już wcześniej przybył do sali w Studiu Kulinarnym na I piętrze zabytkowego budynku wchodzącego w skład dawnego kompleksu fabrycznego Franciszka Ramischa, aby dopilnować i przygotować warsztaty. Zapytany przez nas, co będzie ich przebojem, odparł bez namysłu.

- Przebojem będzie potrawa związana z tradycyjną kuchnią łódzką - kopytka. A zważywszy, że mamy teraz sezon na szparagi, to one będą dodatkiem. Ponadto przyrządzimy rybę opalaną sianem, co zapewni jej odpowiedni, niepowtarzalny smak i aromat. Tą rybą będzie pstrąg łososiowy – oznajmił Karol Okrasa.

Warsztaty Kulinarne w Off Piotrkowska w Łodzi: Okrasa łamie przepisy

Na imprezę zorganizowaną przez Urząd Miasta – stąd obecność wiceprezydenta Łodzi Adama Pustelnika – do wynajętej z tej okazji sali Studia Kulinarnego przybyło 60 miłośników dobrej kuchni, którzy razem z kuchmistrzem przyrządzali potrawy.

Karol Okrasa pochodzi z Podlasia. Jutro – w sobotę 20 maja – skończy 45 lat. Karierę zaczynał w znanych hotelach warszawskich: Jan III Sobieski i Bristol, w którym był szefem kuchni. Potem zaczął prowadzić popularne programy w telewizji publicznej: „Kuchnia z Okrasą”, „Smaki czasu z Karolem Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Założył też Fundację Klubu Szefów Kuchni, która zajmuje się propagowaniem kultury stołu w Polsce i za granicą.

od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki