Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warsztaty kulinarne dla dzieci w łódzkiej Tytce

Agnieszka Magnuszewska
Agnieszka Magnuszewska
Autorka książki poświęconej domowej, łódzkiej kuchni stworzyła pracownię, w której regionalne smaki mogą też poznawać najmłodsi łodzianie.

Anna Wojciechowska zebrała w swojej książce „Fifki i żulika, czyli domowej kuchni łódzkiej” smaki robotniczego miasta i przepisy przekazywane przez prababcie i babcie.

Dlatego też nazwa pracowni kulinarnej, w której tajniki tradycyjnej kuchni przekazuje dzieciom, również ma koloryt lokalny. „Tytka” to miejsce, gdzie maluchy i młodzież mogą nauczyć się piec żulik (ciasto drożdżowe z kawą), czy pierwszy raz w życiu spróbować fifki, czyli wywaru z warzyw dodatkowo zagęszczonego kaszą manną.

Anna Wojciechowska zdradza tajniki tradycyjnej, łódzkiej kuchni

Ze względu na to, że tradycyjna łódzka kuchnia jest biedna i nie zawsze pełna wartości odżywczych (świadczą o tym nazwy dawnych zup: wodzianka czy śmieciówka), Anna Wojciechowska znacznie poszerzyła warsztatowe menu.

Tradycyjne, łódzkie dania na warsztatach kulinarnych w Off P...

W piątek dzieci w wieku od 6 do 13 lat będą mogły poznać tajniki kuchni wegetariańskiej i zasady zdrowego żywienia. Żeby poczuć się jak uczestnicy popularnego programu kulinarnego, otrzymają fartuch, a po zakończeniu zajęć (prowadzonych w godzinach od 17.30 do 20.30) listę z przepisami.

Z kolei w pierwszą sobotę miesiąca do gotowania z dziećmi będą mogli się przyłączyć rodzice.

Zobacz filmowy skrót najważniejszych wydarzeń minionego tygodnia - 11-17 kwietnia 2016 roku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki