Słup energetyczny na Niciarnianej nie ułatwi życia kierowcom

    Słup energetyczny na Niciarnianej nie ułatwi życia kierowcom

    Rafał Klepczarek

    Dziennik Łódzki

    Aktualizacja:

    Dziennik Łódzki

    Bogdan Tomaszewski przy zwężeniu chodnika

    Bogdan Tomaszewski przy zwężeniu chodnika ©Rafał Klepczarek

    Mieszkańcy ul. Niciarnianej od wielu lat walczyli o utwardzenie drogi, tonącej po deszczach w błocie. Teraz uważnie obserwują postęp i jakość prac.
    Bogdan Tomaszewski przy zwężeniu chodnika

    Bogdan Tomaszewski przy zwężeniu chodnika ©Rafał Klepczarek

    Do połowy wakacji kutnowski Hyrobud za ponad 1,8 mln zł modernizuje nie tylko ul. Niciarnianą (od przejścia do ogródków działkowych do końca zabudowy), ale także krzyżująca się z nią Polną (od ul. Bolimowskiej do końca zabudowy). W dzielnicy Zatorze nie tylko utwardzana jest droga, ale także powstaje chodnik dla pieszych, kanalizacja deszczowa oraz instalowane są nowe lampy uliczne.

    - Widać, że firma się stara, ale zdziwiło nas zwężenie chodnika przy ul.
    Niciarnianej - mówi mieszkający przy tej ulicy Bogdan Tomaszewski. - Na początku tego roku pytałem burmistrza Łowicza, czy miasto ma wykupione wszystkie działki pod tę inwestycję. Odpowiedziano mi, że tak, więc byłem przekonany, że to jakaś niedoróbka. Okazało się, że Hydrobud ominął ogrodzenie posesji wchodzącej w chodnik zgodnie z planem.

    Mieszkańcy Niciarnianej nie rozumieją, dlaczego w kilku przypadkach miasto skorzystało ze specustawy, która pozwalała na pozyskanie gruntu pod ciąg drogowy za odszkodowaniem, a w tym wypadku tego nie uczyniono. - Od wielu lat starliśmy się pozyskać grunty pod tę inwestycję, ale nie robiliśmy nowych podziałów geodezyjnych, aby nie ingerować w prawo własności mieszkańców bardziej niż to było konieczne - informuje Grzegorz Pełka, naczelnik wydziału inwestycji łowickiego ratusza. - W tym wypadku zwężenie chodnika nie wpłynie na jego funkcjonalność.

    Mieszkańcy obu remontowanych ulic zwrócili uwagę także na słup oświetleniowy, który stanął w rejonie skrzyżowania ul. Polnej i Niciarnianej. Ustawiono go w sposób, który będzie utrudniał widoczność kierowcom oraz w pełni bezpieczny przejazd przez zmodernizowaną krzyżówkę. Naczelnik Pełka przyznaje, że „dziwnie” to wygląda, ale chodziło o to, aby zrobić miejsce na przejście dla pieszych. Urzędnik nie kryje jednak, że tego typu kuriozalnych sytuacji dałoby się uniknąć, gdyby jego wydział miał więcej czasu na analizowanie złożonej w ratuszu dokumentacji projektowej.

    Czytaj także

      Komentarze (3)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      za to w wielkiej łódzkiej metropolii

      w sporej części po zabraniu większości chodnika na pedalockie ścieżki (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2

      piesi poruszają się gęsiego, slalomem pomiędzy latarniami. a co ! niech wiedzą chamy, gdzie ich miejsce i komu się należy prymat na chodniku.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      No to chuj

      . (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2

      Niciarniana w jakiejś wsi!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Dać palec urwią rękę...

      ŁodzianinPK (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3 / 1

      Do niedawna po kolana w błocie chodzili a teraz im zwężenie chodnika przeszkadza....ech.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Polecamy

      Dołącz do naszego newslettera i odbierz prezent

      Dołącz do naszego newslettera i odbierz prezent

      Prenumerata cyfrowa Dziennika Łódzkiego. Kup już teraz >>

      Prenumerata cyfrowa Dziennika Łódzkiego. Kup już teraz >>

      Nowoczesna bankowość jest mobilna

      Nowoczesna bankowość jest mobilna

      Przytulna sypialnia na poddaszu

      Przytulna sypialnia na poddaszu