Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łódź. Zespół Szkół Gastronomicznych po wakacyjnej przerwie otworzył stołówkę dla mieszkańców

AIP
Grzegorz Gałasiński
We wtorek, 12 września, po wakacyjnej przerwie została otwarta restauracja w Zespole Szkół Gastronomicznych Gastronomik w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 88. W dni powszednie można tu przyjść na obiad i deser, przygotowywane w szkolnym warsztacie. Kuchnię Gastronomika charakteryzuje przede wszystkim sezonowość. Dania są świeże i niedrogie, co cenią okoliczni mieszkańcy oraz pracownicy firm zlokalizowanych w pobliżu.

Każdego dnia w karcie znajdują się zupy, dania mięsne, dania półmięsne, dania jarskie oraz dodatki – np. ziemniaki, ryż, kasze, kluski oraz surówki i jarzynki gotowane.
"Goście dopisali, a dania rozchodziły się bardzo szybko. Bardzo smakowały klientom nasze żeberka w sosie BBQ oraz danie bez mięsa - stek z kalafiora z musem z jeżyn. Codziennie mamy w menu dwie zupy - jedną tradycyjną i jedną zupę krem. Na pierwszy dzień przygotowaliśmy zupę neapolitańską oraz - ze względu na pogodę - chłodnik." - mówi Robert Sadowski, zastępca kierownika szkolnego warsztatu.
Co znajdzie się danego dnia w karcie - to niespodzianka. Stałej karty nie ma, dlatego, aby się dowiedzieć, co proponuje kuchnia warto zajrzeć na stronę szkoły na Facebooku.
Gości obsługują sami uczniowie Gastronomika. Elegancko ubrani kelnerzy i kelnerki zbierają zamówienia, przynoszą dania, dbają o porządek na sali. Klienci mogą przyjść i zjeść na miejscu, ale też wziąć posiłek na wynos.
Zamówienia przyjmowane są telefonicznie w godzinach 10-12 pod numerem tel. 42/ 636 43 12. Konsumpcja na miejscu odbywa się w godzinach 12.45-15, a zamówienia na wynos należy odbierać w godzinach 12-15.

Na otwarcie zostało przygotowane następujące menu:
Zupy: neapolitańska - 8 zł, chłodnik 10 zł
Dania mięsne: żeberka w sosie BBQ na kapuście czerwonej - 18 zł, udka faszerowane pieczarkami - 14 zł
Dania półmięsne: fasolka szparagowa z boczkiem pod beszamelem - 8 zł
Dania jarskie: stek z kalafiora z musem z jeżyn - 10 zł
Dodatki: ziemniaki z wody z koperkiem - 5 zł, ryż dziki z warzywami - 5 zł, surówka z czerwonej kapusty 5 zł, buraczki zasmażane - 5 zł
Deser: tartaletka z borówką - 10 zł, kawa z ekspresu/herbata - 5 zł
Magdalena Jach/Express Ilustrowany

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Łódź. Zespół Szkół Gastronomicznych po wakacyjnej przerwie otworzył stołówkę dla mieszkańców - aip24

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki